Fakta & artiklar om reflexskärmar

Lätta upp skuggor med en reflexskärm!

Är du fotointresserad har du garanterat hört talas om reflexskärmar, om inte är det verkligen på tiden nu!
En reflexskärm är nämligen ett otroligt användbart tillbehör att ha med sig till fotograferingar av alla dess slag, vanligast är dock att man använder dem till porträttfotograferingar.

Reflexskärmen har i uppgift att reflektera (därav namnet) ljus och därmed lätta upp olika irriterande skuggor.
Har du till exempel varit med om att du står och ska fotografera en modell som har solen på sidan vilket resulterar i en ful skugga vid näsan (som i sin tur kan resultera i att näsan ser förvrängd ut)? Det är vid sådana tillfällen en reflexskärm är helt fantastisk.

Det finns många olika färger på en reflexskärm men det vanligaste att använda sig av är guld, silver och vit. En silverfärgad ger ett väldigt hårt och direkt ljus, likaså den vita fast betydligt svagare. Den guldiga färgen reflekterar varmare med en lite gulaktig ton. Det finns inget som är bättre eller sämre, det är verkligen en smaksak.
Även olika storlekar finns att välja mellan. Ska man fota stora grupper med människor är det bra att ha en så stor som möjligt så att man får upp så mycket ljus som bara går, ska man fota enskilda personer eller produkter behöver man inte ha en speciellt stor skärm alls. Man får anpassa sig efter sina egna behov!


På den här bilden har jag inte använt en reflexskärm, enbart befintligt ljus utan hjälpmedel. Modellen står i motljus, vilket jag personligen älskar att fota i, men nackdelen med motljus är att ansiktet oftast blir otroligt daskigt och mörkt eftersom det inte nås av en direkt ljuskälla. Man ser ingen lyster i huden, inget blänk i ögonen, ingenting.

På den här bilden däremot, här blänker det i ögonen, hon ser ljus och fräsch ut i hyn, mer levande helt enkelt. Orsak: reflexskärm såklart (en silvrig). Tack vare skärmen kunde jag reflektera motljuset så att hon fick lite utav det i ansiktet också.
För att göra det behövde jag bara hålla skärmen rakt framför henne, det blir såklart annorlunda när solljuset kommer från ett annat håll men man får stå och rikta skärmen i olika vinklar tills man hittar rätt helt enkelt, det brukar inte ta så lång tid innan modellen ropar ”HJÄLP där blev jag jättebländad ju!”.

Men är det inte svårt att hantera skärmen helt själv? Typ ute, när det blåser? JO. Det är det. Jag jobbar själv som fotograf i Värmland och när jag drar med mig skärmen ut på bröllopsfotograferingar där brudparet inte vill att någon annan är med och assisterar (alltså håller i skärmen bland annat) känns det ibland nästintill omöjligt. En gång lyckades den flyga iväg och smälla till bruden rejält i ansiktet. Det lättade ju upp stämningen lite i alla fall.
Det finns dock stativ att köpa till så att man bara kan ställa den bredvid sig eller vart man nu vill ha den. Har man möjlighet att få assistans är det såklart också en himla bra lösning.

Skrivet av Ida Myrin fotografi – Fotograf i Karlstad.
http://idamyrin.se

Den mångsidiga reflexskärmen

Rubriken är i dubbel bemärkelse. Dels har reflexskärmen rent teoretiskt flera sidor, minst två men i vissa fall 5 eller 7. Men den är också väldigt mångsidig om man tittar till användningsområden. I den här artikeln beskrivs olika sätt att använda reflexskärmen för att få olika ljuseffekter i din bild och hur de olika sidorna påverkar ljuset.

I artikeln används bara porträttbilder som exempel men allt som beskrivs går lika bra att göra om du fotograferar till exempel djur eller blommor.

Reflexskärmen som upplättning
Du kan använda reflexskärmen till att lätta upp eventuella skuggor i ansiktet. Det är det vanligaste användningsområdet. Om du fotograferar i motljus så lättar du upp din modell genom att studsa tillbaka lite av solljuset på den du fotograferar. Då använder du med fördel den vita sidan på reflexskärmen eftersom det ger lite svagare ljus. Du kommer att se skillnad också i ögonen, använder du en reflexskärm får du automatiskt en vit prick i ögat hos modellen vilket ger mer liv i bilden.


Utan reflexskärm 

Med reflexskärm (vit sida)

 

Du kan också lätta upp skuggor om du fotograferar på ett mörkt ställe, eller under en mulen dag. Under gråmulna dagar kommer ljuset uppifrån och då bildas skuggor under ögon, näsa och underläpp. Då kan du studsa tillbaka lite av ljuset som kommer uppifrån, på din modell. Här används med fördel den silvriga sidan som ger ett kraftigare ljus än den vita. Även här kommer du att se skillnad i ögonen, som får en vit prick av reflexskärmen och på så sätt ser ögonen mer levande ut.


Utan reflexskärm                  

Med reflexskärm (silver)

 

Reflexskärmen som spotlight
Reflexskärmen kan även användas som spotlight om du vill lysa upp bakgrunden istället för att lysa upp ditt motiv. Så studsar du ljuset mot reflexskärmen och styr den mot bakgrunden vilket ger en riktigt häftig effekt. Tänk på att ställa modellen framför eller i linje med reflexskärmen, annars kommer du blända modellen med din spotlight.


Utan spotlight                       

Med spotlight (silver)

 

Reflexskärmen som bakgrund
Reflexskärmens olika sidor kan med fördel användas som bakgrund. Framförallt kanske om du inte valt fotomiljön själv och kommer till en plats där bakgrunden upplevs rörig och inte så tilltalande. Då kan du använda någon av reflexskärmens olika sidor som bakgrund, förutsatt att den är tillräckligt stor. På exempelbilden används den svarta sidan på en 5-i-1 reflexskärm 110 cm. Men det finns större skärmar också som kan användas vid halvkroppsbilder och som har andra färger, t ex 7-i-1 150x100cm (oval form). Förutom silver, guld, vit, transparent och svart, har den även blå och grön sida, samt weaving som är en blandning mellan guld och silver.


Reflexskärmens svarta sida som bakgrund

 

Reflexskärmen som skugga
Vid starkt solljus används reflexskärmen med fördel som skugga, för att eliminera det starka ljuset och istället skapa ett mjukt och behagligt ljus. Då används med fördel den transparenta sidan som släpper igenom lite solljus men dämpar de allra starkaste strålarna.


Utan skugga    


Med skugga (transparent sida)

Förutom att skugga med den transparenta sidan kan man komplettera med en vit reflexskärm under modellen för att studsa tillbaka lite ljus, lätta upp skuggor och få det där fina blänket i ögonen. I exemplet här har jag alltså använt reflexskärmen både som upplättning och som skugga (om du har fler).


En transparent sida skuggar solen ovanifrån och en annan reflexskärm med vit sida lättar upp underifrån.

 

Styr styrkan på reflexskärmen
Som redan nämnt ger den vita sidan svagare ljus än den silvriga sidan. Men du kan också styra styrkan på reflexskärmen med avståndet, oavsett vilken sida du använder. Står du nära din modell med skärmen kommer det att bli stark effekt, står du längre ifrån blir effekten svagare.


Reflexskärm nära (silver)      

Reflexskärm längre bort ifrån (silver)

Kort beskrivning av de olika sidorna

Vit – Ger ett ofärgat, lite svagare ljus. Passar bäst i stark sol.

Silver – Ger ett ofärgat, lite starkare ljus. Passar bäst i skugga.

Guld – Ger ett gulfärgat, lite varmare ljus. Passar bäst för varmare toner i bilden, eller som bakgrund (se exempel nedan).

Weaving – En blandning mellan guld och silver om man vill ha lite varmare toner utan att få det gult. Används också med fördel som bakgrund.

Svart – Kan dämpa starkare ljus eller användas som bakgrund.

Transparent – Kan dämpa starkare ljus.

Blå – Används med fördel som bakgrund.

Grön – Används med fördel som bakgrund.


Guldsidan på reflexskärmen ger varmare ljus i bilden.

Artikel av Fotograf Matilda Wik, Norrköping

Att använda en reflexskärm

En reflexskärm är väldigt användbar vid t.ex. porträtt. Man använder den genom att reflektera ljuset för att lätta upp skuggor i modellens ansikte. Den gör också så att färgerna i bilderna blir bättre och ger en fin glans i ögonen på modellen. Det är också väldigt bra att den är ihopvikbar, så man enkelt kan ta med sig den.

På bilderna har jag använt en reflexskärm i storleken 56cm eftersom jag bara fotat halvkroppsbilder.

Bilden ovan är fotad utan någon reflexskärm. Hon har fått skuggor i ansiktet som man inte vill ha där.

Här använder jag en silvrig reflexskärm från sidan underifrån för att lätta upp skuggorna hon fick i ansiktet. Hon har fått ett fint ljus i ansiktet och hela bilden fick liv. Glansen i ögonen hon fick gjorde också mycket för bilden. Silver reflekterar mest bara ljuset, kan bli något kallare ton.

Vill man ha ett varmare ljus i bilden kan man använda den guldiga sidan på reflexskärmen. Silver ger en mer naturlig reflektion än den guldiga, men det kan bli en härlig stämning i bilden med den varma tonen från den guldiga reflexskärmen.

Bilden ovan till vänster är fotad i solljus utan någon reflexskärm. Som ni ser är skuggorna väldigtskarpa. Då kan man använda den vita sidan på reflexskärmen (bilden till höger). Hon har fått ettjämnare ljus över sig och mjukare skuggor. Vit är också bra för att den inte bländar modellen somden silvriga sidan kan göra, så det är väldigt bra i solljus.

Bilden ovan till vänster är fotad i starkt solljus utan reflexskärm och bilden till höger med en transparent reflexskärm. Detta är ett väldigt bra alternativ när man ska fota och vill ha mjuka skuggor och ett jämnt ljus över bilden. Den transperanta skärmen använder man till att sila ljuset igenom. Man håller alltså upp skärmen så att den ”skuggar” modellen. Den skuggar ju inte helt eftersom en del av ljuset går igenom och det ger ett väldigt mjukt och fint ljus.

Alltså är det väldigt bra att använda en reflexskärm. Jag hade inte klarat mig utan det.

Av Johanna Fåglund

Reflexskärm – Ett användbart tillbehör för alla fotografer

En reflexskärm är något som den professionella fotografen inte kan vara utan, den gör enormt stor skillnad när det kommer till färger och ljus att det nästan är förknippat med panik- och ångestkänslor att glömma sin reflexskärm hemma när man ska ha en fotografering. Lägg dessutom till att det är en mycket billig förbättringsåtgärd för ditt fotograferande, gör reflexskärmen till en investering som kan vara värd att göra även tidigt i din utveckling.

En reflexskärm används för att reflektera ljuset, vare sig det är från studiobelysning eller från naturligt ljus, för att undvika osmickrande skuggor på modellen eller objektet.
Reflexskärmar kommer i massor av olika storlekar, alla bra till olika saker. Regeln är att ju mer ljus du vill reflektera, desto större skärm är lämplig.

En liten rund skärm på 30cm är perfekt när du vill fotografera närbilder, den är lätt och smidig att arbeta med och går att hålla med ena handen. En 80cm-skärm är bra när du vill fokusera på modellens ansikte eller överkropp. En oval reflexskärm 150cm är lämplig när du behöver ha möjligheten att fotografera hela modellen eller ett större objekt.

Det är lätt att tänka ”ju större desto bättre” men sanningen är att en jättestor reflexskärm bara kommer vara otymplig om du inte har en assistent som kan hjälpa dig hålla den, alternativt kan luta den mot något. En mindre reflexskärm går att hålla med ena handen vilket gör den enklare att hantera. Ett tips är därför att införskaffa flera skärmar, åtminstone en för porträtt och en för helkroppsbilder.

Reflexskärmar kan dessutom ha olika färger, som ger olika ljus.
I exemplet nedan visas de olika sidornas effekt på objektet.

Utan reflexskärm får ankan fula skuggor på höger sida, då ljuset kommer in från fönstret till vänster.

De olika färgerna reflekterar ljuset från fönstret på olika sätt.

Guld – Ger en varm ton på objektet.


Silver – Reflekterar mest ljus, ger en kallare ton.


Vit – Reflekterar lite mindre ljus än silver och har en mer naturlig ton.


Svart – Reducerar reflekterande ljus.


Transparent – Används för att sila bort ljuset, fungerar ungefär som en softbox.

Förutom de ovan finns även weaving, en sicksack-blandning mellan guld och silver som kan användas till det mesta.
På vissa reflexskärmar finns även en blå och en grön sida, vilka används för att enkelt ta bort bakgrunden i efterhand, dvs används bakom objektet.

Många reflexskärmar har två färger, en på vardera sidan, men det finns också de som är 5 i 1 eller 7 i 1, med vändbara sidor.





Dessa är enkla att använda och praktiska när du inte vet vilken färg du kommer behöva. Den reflexskärm jag har använt, 5 i 1 110cm, fungerar i de flesta lägen. Som de flesta reflexskärmar viker man den i en åtta och sedan till en cirkel för att enkelt kunna förvara den i den medföljande väskan, vilket är enormt platsbesparande. Det finns en dragkedja som löper runt hela sidan, vilket gör det enkelt och smidigt att byta färg på skärmen.


Mitt råd till alla spirande fotografer är att köpa sig en reflexskärm. Innan du börjar titta på bättre objektiv och nya kamerahus, köp en reflexskärm och se om skillnaden i färg och skärpa du kommer få med hjälp av detta räcker för att ta ditt fotograferande till nästa nivå. Fotograferar du med en begränsad budget är en reflexskärm det allra första du ska fundera på att införskaffa.

Av: Sofia Dahlberg

Varför ska man använda en reflexskärm?

Första gången jag hörde ordet reflexskärm blev jag en del fundersam och undrade vad det var för något. Jag såg hur en reflexskärm såg ut på olika fotobloggar och tyckte bilderna blev bättre med en sådan.

Jag bestämde mig för att själv köpa en reflexskärm men när julen närmade sig stod den högst upp på önskelistan. Den 24 december 2011 låg den i det stora paketet som jag fått och jag älskade den redan från första början.

Egentligen var jag helt oerfaren och visste inte riktigt hur man använde den men jag provade mig fram. Min reflexskärm är rätt så stor, 110 cm faktiskt med alla olika slags färger då den är 5 i 1. När jag märkte de olika skillnaderna på bilderna blev jag förvånad, att en sådan grej kunde förändra en bild så mycket genom att reflektera ljus. Även om jag inte har använt min så mycket eftersom jag inte haft läge att använda den ser man ju tydlig skillnad på bilderna här under.


På bilden ovan ser ni skillnaden med att inte använda reflexskärm och använda den. Påbilden reflekterade jag ljuset med den guldiga sidan så bilden får en varm ton.


På den vänstra bilden är det utan och den högra bilden använde jag den transparenta sidan på reflexskärmen som ger effekten som en softbox och tar bort onödiga skuggor.


Såhär brukar jag hålla den om jag använder den själv och inte har någon som kan hjälpa mig. Jag brukar ha reflexskärmen riktad mot solen så den reflekterar på mitt ansikte.


Den svarta sidan tar bort reflekterande ljus och den vita passar bra i solsken så den inte ska
blända modellen som den silvriga kan göra.


Den guldiga sidan ger varmare toner medans den silvriga ger starkast reflektion och en kallare ton.

Den finns också en transparent sida när man köper 5 i 1 reflexskärmar som jag brukar använda i solsken för att mjuka upp ljuset som en stor softbox.

Jag tycker att man ska införskaffa sig en reflexskärm. De finns i flera storlekar och vissa är det bara två sidor på och andra finns i 5 i 1 och till och med 7 i 1. Ju större man vill ha desto dyrare är de men jag tror att alla kommer tycka att det är väl investerade pengar. En sida som har stor variation är kamda.se där också min reflexskärm kommer ifrån, bra priser och bra kvalité.

Av Erika Sundelin

Reflexskärm lättar upp skuggor

En reflexskärm är till för att lätta upp skuggor och ljusa upp bilden. Man använderoftast reflexskärmar när man fotar porträtt men man kan också använda den när man exempelvis produktfotar.

Jag har en reflexskärm 5i1 80cm från kamda och jag tycker att storleken är lagom. Inte för liten och inte för stor.En reflexskärm 5i1 har alltså fem ”sidor”. Guld, silver, vit, svart och transparens. Den transparenta sidan är själva ramen på reflexskärmen. Ovanpå den transparenta sitter det ”skal” som man kan vända åt två olika håll. På ena hållet finns den guldiga och vita sidan och på det andra hållet den silverfärgade och svarta sidan. Skalet sätter man på med hjälp av en dragkedja.

Här nedan visar jag skillnaden mellan de olika sidorna. Såhär ställde jag upp min utrustning:

Som ni ser så fotar jag inte porträtt, utan en orkidé. På alla bilder har jag haft inställningarna: f/1.8, slutartid 1/100 och ISO 200. Bilderna är fotade med Canon EOS600D och Canon EF 50/1.8.


Såhär ser det ut om man inte har använt någon skärm alls. Man kanske inte tänker så mycket på skuggorna som bildats på högra delen av blomman, man är ju ganska van vid att de finns där.


Här har jag använt den silverfärgade sidan. Det är den som reflekterar mest ljus. Som ni ser så har bilden blivit mycket ljusare och skuggorna (framförallt på bladet i bakgrunden,på toppen av stjälken och blomman).


Den svarta sidan är lite tvärtemot de andra sidorna då denna förstärker skuggorna något. Man kan också använda den som bakgrund vid ex. produktfoto. Var kreativ!


Den transparenta (”genomskinliga”) sidan använder man ofta som softbox. Man håller skärmen framför ljuskällan för att sprida ljuset så att det blir ett jämn ljus över hela bilden. Den transparenta kan användas som bakgrund om man vill det.


Den vita sidan är ungefär som den silverfärgade. Den vita reflekterar inte riktigt så mycket ljus som den silverfärgade. Även denna kan vara bra att använda som bakgrund!


Den guldiga sidan ger ett varmt, guldigt ljus. Reflekterar också ganska mycket ljus. Den guldiga sidan använder man om man vill ha en varmare ton i bilden.

En reflexskärm är något alla borde ha! Kan användas till så mycket. Resultatet blir också mycket bättre!

Av Alma Bengtsson

Reflexskärm både för video och fotografering

Första gången jag kom i kontakt med en reflexskärm var när jag blev fotad för ett par år sedan. Jag förstod då att den gav lite mer effekt i bilderna. Efter en tid insåg jag själv hur bra det var att ha en reflexskärm och jag skaffade mig en egen.

Refelxskärmen som jag har är en Silver & Vit 80cm från kamda.se och kostar 229 kr. Denna reflexskärm är till för att förstärka det befintliga ljuset och den jämnar ut kontraster. Den är perfekt till fotografering och videoinspelning då den silvriga delen som jag själv använt ger mer ljus och en klarare bild. Silvriga sidan tar också bort onödig skugga.

Oavsett om man är en hobbyfotograf eller en proffsfotograf tycker jag att det är bra att ha en reflexskärm. Man ser en stor skillnad både på bild och film.

Här har ni en bild, en rätt tråkig och kall bild. Denna är tagen utan reflexskärm mitt på ljusa dagen.

Halva hans ansikte har försvunnit i ljuset vilket förstör bilden rejält.

Det reflexskärmen gör är att den speglar ljuset till platsen som man vill ha ljusare, så som jag vill ha på denna kille. Han ansikte är mycket ljusare till skillnad från bilden innan. Det som vi gjort här är att vi använt solljuset på den silvriga sidan som framhävt ansiktet och ger en varmare bild.

Denna bild togs också mitt på dagen och om man tittar på glasögonen har hans ögon försvunnit och man kan se att det är någon som fotar. I dennan bild ser det inte alls bra ut och detta händer lätt när man tar bilder på människor som har glasögon.

Vi använde oss av solljuset på den silvriga sidan av reflexskärmen och här kan man se en större skillnad då skuggorna är borta och man får en klarare bild. Nu ser man hans ögon.

Vad tycker jag om reflexskärmen?
Det är ett måste! I mitt fall gör reflexskärmen jobbet mycket lättare när man inte har tillräckligt med ljus. Man får en fin och jämn färg som man sedan kan jobba med i ett bildprogram. Dessa bilder som ni sett är inte redigerade eftersom jag vill visa råvaran.

Reflexskärmen är väldigt lätt att ta med sig, får plats i en ryggsäck eftersom den är ihopvikbar vilket gör det lättare att ta med sig överallt. Alltså, den tar inte alls för stor plats.

Så här gör man för att vika ihop Reflexskärmen.

Som jag skrev tidigare kunde man använda reflexskärm när man spelar in en musikvideo. Reflexskärmen passar lika bra till filmning. Som ni ser på bilden riktar vi ljuset mot artisten och det gör att vi kan ha solen bakom honom då reflexskärmen tar bort de mörka som framkommer då man filmar/fotar mot solljus.

Här kan ni se slutresultatet av videon: http://youtu.be/hY4nI9d9jag

Med andra ord: skaffa dig en reflexskärm, du läser väl detta eftersom du redan tänkt på att skaffa dig en.

/ Melika Zakariae

Frilägg enkelt med reflexskärm 7 i 1

Reflexskärmar används för att reflektera ljus. Det hörs till och med på namnet, reflex, reflektera.

I denna artikel tänkte jag gå igenom en 7i1 reflexskärm, en reflexskärm med 7 sidor. Vad används varje sida till egentligen?

Jag har använt mig av en 7i1 150x120cm reflexskärm i oval form. Det låter kanske stort men när den är ihopvikt tar den bara upp en tredjedel av platsen som gör det enkelt att förvara den.

Reflexskärmen har följande sidor du kan välja bland:

– transparent
– silver
– guld
– weaving (blandning mellan silver och guld)
– vit
– blå
– grön

Den som ni troligtvis inte hört så mycket om tidigare är weaving. Nedan kan ni se en bild på guld, silver och weaving. Så ni förstår hur den ser ut och hur den skiljer sig från de andra.

Och så en bild utan reflexskärm så att ni har något att jämföra med på kommande bilder:

Transparent
Det är mittendelen som håller upp själva skärmen. Det är alltså ramen till det hela. Den delen används ofta som en softbox.

Jag brukar använda den vid direkt solljus för att få bort alla hårda skuggor som blir vid direkt solljus. Jag håller då alltså bara upp skärmen och skymmer solen med den vid modellen eller det motiv jag fotograferar. Det blir då ganska mjukt ljus.

Silver
Silver använder jag ganska ofta. Den ger ett neutralt ljus men lyser upp väldigt bra. Kan uppfattas som lite kallare ljus.

Guld
Ger ett lite varmare ljus och jag använder den för att få en lite varmare ton på mitt motiv. Kan dock enligt mig bli lite för varmt ljus ibland då det kan se lite onaturligt ut. Men man får helt enkelt känna av situationen och ljuset för att se vad som passar bäst.

Weaving
Är sicksack-mönster av silver och guld i samma sida. Denna sida gillar jag och är den jag använder mest. Den ger inte så varmt ljus som guld men heller inte så kallt som silver ger. Den är helt enkelt en bra blandning som ofta passar till det jag fotograferar.

Vit
Använder jag också i direkt solljus. Använder jag silver, guld eller weaving i direkt solljus är det stor risk att min modell blir bländad och kisar på bilden och är inte det meningen så blir det ju inte bra. Den vita sidan är alltså inte lika blank som de andra och bländar därmed inte lika mycket.

Blå & grön
Dessa sidor har samma användningsområde och det är främst som bakgrund. Är tanken att du ska byta bakgrund på din bild i något bildbearbetningsprogram som t.ex. photoshop kan dessa vara ett utmärkt val. Du använder den gröna sidan om ditt motiv har något blått på sig och den blåa sidan om motivet har något grönt på sig så det är motsatsen man använder. Det är då lättare att frilägga ditt motiv senare. Anledningen till att man t.ex. inte använder en så stark färg som rött som en sådan här bakgrundsfärg är att huden ofta innehåller olika nyanser av rött och då blir det svårare att frilägga. Därför blir det enkelt om man använder en ”motsatsfärg”.


Ovan kan ni se hur smidigt jag frilade bilderna. Jag använde verktyget snabbval som ni ser är markerat på bilderna. Denna friläggning tog alltså någon minut på sin höjd. Sedan går det ju alltid att finslipa och välja ”förfina kant” för att få det riktigt bra. Skulle jag använt någon annan bakgrund som kanske hade varit mer lik hans färger på kläder så skulle friläggningen tagit betydligt längre tid.

Nedan kan ni se resultat av friläggningen. Jag gjorde det enkelt, jag bytte bara bakgrund till en enfärgad.


Denna reflexskärm använder jag ofta. Eftersom det finns så många sidor på den finns det alltid någon jag kan ha nytta av. Nedan kan ni se ett par bilder jag tagit med hjälp av reflexskärmen.


Av Malin Wallberg, fotograf i Östergötland.

 

Reflexskärm – På en proffsigare nivå

Många ställer sig frågan ”hur gör man för att få ansikterna att se lenare och mjukare ut, eller ögonen att lysa?
Svaret på denna fråga är reflexskärmar. När du fotar porträtt gör reflexskärmen så att bilden ser dubbelt så proffsigare och finare ut. Enkel att använda och gör att du inte behöver lägga ner så mycket tid på att efterbehandla bilden i exempelvis photoshop. Genom att hålla upp en reflexskärm så att ljuset speglar sig emot motivet blir det genast upplyst.

Det finns massvis med olika reflexskärmar i olika former och färger. De används inte heller bara till porträttfotografering utan kan även användas som bakgrund, till studio fotografering eller för att helt enkelt lysa upp ett motiv om man vill ha bilden ljusare. De har också olika storlekar och det krävs inte en giganstisk som du kanske sett på tv att dem använder. Nej,är du nybörjare duger även den minsta storleken.

Hur använder man den nu då? Jo som du ser på bilden nedan så måste ljuset (ex:lampan,solen) lysa på reflexskärmen som sedan speglar sig mot motivet.

 

I exemplet här nedan har jag använd en guldig reflexskärm.

Av: Ida Olofsson

 

Hur man använder en transparent reflexskärm

Oftast använder man ju reflexskärmen till att jämna ut skuggor i modellens ansikte, både i studio eller utomhus. Då riktar man ljuset rakt på modellen. Men har man en som har en 5-i-1 funktion, så kan man även använda den som en stor ”softbox”utomhusfotografering eller vid andra tillfällen där det är starkt solljus. Den transparenta skärmen placerar du då mellan ljuskällan (solen/blixten) och modellen. Detta underlättar framför allt om du ska fotografera en solig dag och inte hittar någon lämplig plats med skugga.

Svårt att fotografera och hålla i skärmen samtidigt? Och har du ingen som kan hålla i skärmen? Ta då hjälp utav en reflexhållare!

Jag rekommenderar dock att använda en större skärm (80 cm eller större) än den jag har på
bilden ovan (med hållaren), den är endast 56 cm. Då det blir ett alldeles för litet område som blir skuggat. Skärmen på andra bilden är 110 cm.

Tack vare skärmen får du ett jämnt och fint ljus, även vid soliga dagar!

Av Jennifer Karlberg