Fakta & artiklar om reflexskärmar

Reflexskärm både för video och fotografering

Första gången jag kom i kontakt med en reflexskärm var när jag blev fotad för ett par år sedan. Jag förstod då att den gav lite mer effekt i bilderna. Efter en tid insåg jag själv hur bra det var att ha en reflexskärm och jag skaffade mig en egen.

Refelxskärmen som jag har är en Silver & Vit 80cm från kamda.se och kostar 229 kr. Denna reflexskärm är till för att förstärka det befintliga ljuset och den jämnar ut kontraster. Den är perfekt till fotografering och videoinspelning då den silvriga delen som jag själv använt ger mer ljus och en klarare bild. Silvriga sidan tar också bort onödig skugga.

Oavsett om man är en hobbyfotograf eller en proffsfotograf tycker jag att det är bra att ha en reflexskärm. Man ser en stor skillnad både på bild och film.

Här har ni en bild, en rätt tråkig och kall bild. Denna är tagen utan reflexskärm mitt på ljusa dagen.

Halva hans ansikte har försvunnit i ljuset vilket förstör bilden rejält.

Det reflexskärmen gör är att den speglar ljuset till platsen som man vill ha ljusare, så som jag vill ha på denna kille. Han ansikte är mycket ljusare till skillnad från bilden innan. Det som vi gjort här är att vi använt solljuset på den silvriga sidan som framhävt ansiktet och ger en varmare bild.

Denna bild togs också mitt på dagen och om man tittar på glasögonen har hans ögon försvunnit och man kan se att det är någon som fotar. I dennan bild ser det inte alls bra ut och detta händer lätt när man tar bilder på människor som har glasögon.

Vi använde oss av solljuset på den silvriga sidan av reflexskärmen och här kan man se en större skillnad då skuggorna är borta och man får en klarare bild. Nu ser man hans ögon.

Vad tycker jag om reflexskärmen?
Det är ett måste! I mitt fall gör reflexskärmen jobbet mycket lättare när man inte har tillräckligt med ljus. Man får en fin och jämn färg som man sedan kan jobba med i ett bildprogram. Dessa bilder som ni sett är inte redigerade eftersom jag vill visa råvaran.

Reflexskärmen är väldigt lätt att ta med sig, får plats i en ryggsäck eftersom den är ihopvikbar vilket gör det lättare att ta med sig överallt. Alltså, den tar inte alls för stor plats.

Så här gör man för att vika ihop Reflexskärmen.

Som jag skrev tidigare kunde man använda reflexskärm när man spelar in en musikvideo. Reflexskärmen passar lika bra till filmning. Som ni ser på bilden riktar vi ljuset mot artisten och det gör att vi kan ha solen bakom honom då reflexskärmen tar bort de mörka som framkommer då man filmar/fotar mot solljus.

Här kan ni se slutresultatet av videon: http://youtu.be/hY4nI9d9jag

Med andra ord: skaffa dig en reflexskärm, du läser väl detta eftersom du redan tänkt på att skaffa dig en.

/ Melika Zakariae

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *