Fakta & artiklar om reflexskärmar

Frilägg enkelt med reflexskärm 7 i 1

Reflexskärmar används för att reflektera ljus. Det hörs till och med på namnet, reflex, reflektera.

I denna artikel tänkte jag gå igenom en 7i1 reflexskärm, en reflexskärm med 7 sidor. Vad används varje sida till egentligen?

Jag har använt mig av en 7i1 150x120cm reflexskärm i oval form. Det låter kanske stort men när den är ihopvikt tar den bara upp en tredjedel av platsen som gör det enkelt att förvara den.

Reflexskärmen har följande sidor du kan välja bland:

– transparent
– silver
– guld
– weaving (blandning mellan silver och guld)
– vit
– blå
– grön

Den som ni troligtvis inte hört så mycket om tidigare är weaving. Nedan kan ni se en bild på guld, silver och weaving. Så ni förstår hur den ser ut och hur den skiljer sig från de andra.

Och så en bild utan reflexskärm så att ni har något att jämföra med på kommande bilder:

Transparent
Det är mittendelen som håller upp själva skärmen. Det är alltså ramen till det hela. Den delen används ofta som en softbox.

Jag brukar använda den vid direkt solljus för att få bort alla hårda skuggor som blir vid direkt solljus. Jag håller då alltså bara upp skärmen och skymmer solen med den vid modellen eller det motiv jag fotograferar. Det blir då ganska mjukt ljus.

Silver
Silver använder jag ganska ofta. Den ger ett neutralt ljus men lyser upp väldigt bra. Kan uppfattas som lite kallare ljus.

Guld
Ger ett lite varmare ljus och jag använder den för att få en lite varmare ton på mitt motiv. Kan dock enligt mig bli lite för varmt ljus ibland då det kan se lite onaturligt ut. Men man får helt enkelt känna av situationen och ljuset för att se vad som passar bäst.

Weaving
Är sicksack-mönster av silver och guld i samma sida. Denna sida gillar jag och är den jag använder mest. Den ger inte så varmt ljus som guld men heller inte så kallt som silver ger. Den är helt enkelt en bra blandning som ofta passar till det jag fotograferar.

Vit
Använder jag också i direkt solljus. Använder jag silver, guld eller weaving i direkt solljus är det stor risk att min modell blir bländad och kisar på bilden och är inte det meningen så blir det ju inte bra. Den vita sidan är alltså inte lika blank som de andra och bländar därmed inte lika mycket.

Blå & grön
Dessa sidor har samma användningsområde och det är främst som bakgrund. Är tanken att du ska byta bakgrund på din bild i något bildbearbetningsprogram som t.ex. photoshop kan dessa vara ett utmärkt val. Du använder den gröna sidan om ditt motiv har något blått på sig och den blåa sidan om motivet har något grönt på sig så det är motsatsen man använder. Det är då lättare att frilägga ditt motiv senare. Anledningen till att man t.ex. inte använder en så stark färg som rött som en sådan här bakgrundsfärg är att huden ofta innehåller olika nyanser av rött och då blir det svårare att frilägga. Därför blir det enkelt om man använder en ”motsatsfärg”.


Ovan kan ni se hur smidigt jag frilade bilderna. Jag använde verktyget snabbval som ni ser är markerat på bilderna. Denna friläggning tog alltså någon minut på sin höjd. Sedan går det ju alltid att finslipa och välja ”förfina kant” för att få det riktigt bra. Skulle jag använt någon annan bakgrund som kanske hade varit mer lik hans färger på kläder så skulle friläggningen tagit betydligt längre tid.

Nedan kan ni se resultat av friläggningen. Jag gjorde det enkelt, jag bytte bara bakgrund till en enfärgad.


Denna reflexskärm använder jag ofta. Eftersom det finns så många sidor på den finns det alltid någon jag kan ha nytta av. Nedan kan ni se ett par bilder jag tagit med hjälp av reflexskärmen.


Av Malin Wallberg, fotograf i Östergötland.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *