Fakta & artiklar om reflexskärmar

Zarah-Lou’s Reflexskärm 5i1

Jag har aldrig använt en reflexskärm i hela mitt liv tidigare, men jag har sett andra duktiga fotografer som använder sig av en sådan och som får kanonfina resultat!
Så när jag såg att kamda hade flera olika sorters skärmar till kanonpris kunde jag inte låta bli att beställa en.

Det var otroligt svårt att hitta “rätt läge” för reflexskärmen när man är rookie på området, men det är någonting man lär sig efter hand, det är jag helt övertygad om. Man ska ju försöka att hitta rätt läge och utan att försöka “överexponera” motivet/modellen med skärmen och solljuset.

Den silvriga sidan av skärmen har en väldigt stark och bra förmåga att fånga upp solljuset, och är det en väldigt solig dag så kan man välja att använda en vit reflexskärm för att “tona ned” solljuset men ändå få en jämn lyster på motivet/modellen då man kan riskera att blända sin modell med den silvriga sidan annars.
Vill man ha ett “varmare” ljus kan man välja bort den silvriga skärmen och köra på en i guld, den ger en varmare känsla vid fotografering.

Jag kommer absolut att börja använda mig av reflexskärmen hela tiden, för den gör en otrolig skillnad på bilderna!
Bilderna blir inte bara vackrare, ögonen får inte bara en otrolig lyster, skuggorna jämnas inte bara ut – utan man slipper även en hel del redigeringsjobb!
Att inföskaffa sig en reflexskärm spar alltså tid och redigering. För att inte tala om att det är ett otroligt bra budgethjälpmedel för att få otroligt mycket mer vackrare foton.

Jag är även glad att jag valde att köpa en 5-i-1-reflexskärm. Alltså en och samma reflexskärm, men där man har en silvrig, guldig, svart och två olika vita sidor i en och samma skärm!
Mycket enklare att släpa mig sig än 5 olika skärmar. Man drar bara i en dragkedja, vänder på de avtagbara “skynket” och drar igen dragkedjan igen så har man andra färger framme (en skärm har ju bara två sidor).
Jag köpte även storleken 110 cm för att verkligen försäkra mig om att jag ska kunna få ut så mycket som möjligt av min reflexskärm, och även om den är stor när den är utfälld så är den otroligt lätt att packa ihop och lägga in i det medföljande höljet. För att inte tala om att den är lätt att ha med sig när den är nedpackad.

Det är nästan omöjligt att vara fotograf och reflexskärmshållare på en och samma gång. Ska man bara ta närbilder, som jag gjorde med modellen på bilden här ovan, så kan man enkelt be modellen själv att hålla i skärmen underifrån med händerna, eller om man ska fota helkroppsbilder så kan man be någon om hjälp; en assistent med andra ord. Ett tredje alternativ är att låta skärmen stå lutad mot något; en stol, en sten ett träd, sin kameraväska, eller vad man nu har att tillgå, har man ett fotointresse så är det nog inte fantasin som sätter stopp i alla fall!

Jag är jättenöjd med min skärm och jag vet att vi kommer bli oskiljbara kompanjoner i många, många år framöver!

Av: Zarah-Lou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *