Fakta & artiklar om reflexskärmar

Varför ska man använda reflexskärm?

Man ser ofta den runda, silvriga saker på modellfotograferingar, vad tusan är det? Och varför har de den? Den runda silvriga ”tallriken” är en reflexskärm som andvänds vid fotograferingar för att lätta upp alla skuggor man har i ansiktet En reflexskärm är en skärm som alla bör ha. En riktig eller en hemma gjord, spelar ingen roll.

Om man ska fotografera i solsken så blir ljuset ofta hårt med mörka skuggpartier, och det vill vi inte ha. Med ett enkelt sätt kan man jämna ut ljuset genom att använda en reflexskärm som lättar upp skuggorna och ger ett mjukare och finare ljus. När man ska fota med reflexskärm är det viktigt att man hittar ljuset, riktar skärmen mot modellen och sedan börjar fota. Man lär sig efter att tag att hitta den rätta vinkeln till ljuset.

Det finns olika färger på en reflexskärm och de är och används så här:

VIT
Fungerar bra som mildare upplättning när silver är för stark. Ger ett vitt och ”dröm” ljus. Super bra sida som man ofta glömmer bort att man har.

SILVER
Lite kraftigare upplättning, använder denna mest sålänge modellen inte störs av det. Denna funkar vid alla väder förutom ljusstarka ställen då modellen får ont i ögonen.

GULD
Ger varmare ton i bilden.

Varför ska man använda reflexskärm?
– För det första så slipper du lägga ner lika mycket tid på efterbehandling av dina fotografier.
– ”Glansen” i ögonen
– Det ger mer liv i bilden.
– Du är inte bunden till varken väder eller elkontakter.

80cm reflexskärmar är mycket användbara eftersom de funkar till allt. Man kan även använda en reflexskärm 5 i 1, då får du välja när du ska fota mellan transparent, silver, guld, svart och vit.

Av Allen Celebija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *