Fakta & artiklar om reflexskärmar

Var inte rädd för reflexskärm

Som ganska ny inom området fotografering har jag inga direkta stora erfarenheter gällande problemlösningar. Dock upptäckte jag snabbt ett väldigt irriterande problem: ojämna ytor. Frågor som: ”Vad gör man när solen sviker?”, ”Vad gör man när bilden saknar lyster?” & ”Hur kommer jag runt problemet?” uppstod från första början. Rätt ljus är en viktig källa inom fotografering och därför har jag använt mig av befintligt ljus samt olika lampor. När man ska ta porträtt-foton utomhus kan problemet gällande lampor uppstå; det är inte ofta det finns en elkontakt bland de gråa & otympliga vädret.

När jag fick höra om reflexskärm trodde jag inte att jag var kapabel till att använda det då det såg en aning svårt ut + att den var stor och bökig (vilket var falskt). Anledningen till att man är rädd för tillbehör kan vara pga att det ser för ”proffsigt” ut. Dock är det dessa små förändringar som ger dig glöden tillbaka och att du vill uppnå ditt mål som fotograf.

Bilderna nedan: Vid detta tillfälle hade solen precis gått ner. Jag använde mig utav den silvriga sidan för att få maximalt ljus samt ett fräscht porträtt utan ”fina linjer” & ovälkomna skuggor (dessa foton är ej retuscherade).


Varför ska man använda reflexskärm?

– För det första så slipper du lägga ner lika mycket tid (eller ingen alls) på efterbehandling av dina fotografier.
– Man behöver inte vara proffsfotograf för att komma underfund med hur man gör (du ser reflektionerna med en gång när du riktar reflexskärmen mot din modell).
– Istället för att lägga ner tusenlappar på ett redigeringsprogram kan du köpa en reflexskärm (eller fler i en)
– Det ger mer liv i bilden.
– Du är inte bunden till varken väder eller elkontakter.

Vad rekomenderar jag?
Reflexskärmar finns i olika nyanser/färger vilket ger olika resultat. Kamda säljer just nu en reflexskärm vid namn 5 i 1 för ynka 329 kr som jag har hemma. Den innehåller färgerna silver, guld, svart, vit samt transparent. Denna reflexskärm ger även ett intryck av lyx, då du samlar allting i samma tillbehör. Den levereras ihopvikt med tillhörande väska.

Hur använder man reflexskärmen?
Som jag har nämnt lite lätt finns det inga avancerade bruksanvisningar eller tekniska kopplingar som behövs installeras. Om du tidigare sett reflektioner från din armbandsklocka kan jag säga dig att det är betydligt lättare med en reflexskärm. På bilden ovan syns skugga på höger sida därför har jag hållt reflexskärmen riktad mot det målet.

Kalla toner > silversidan
Varma toner > guldsidan
Neutralt > vita sidan

Liten notering:
Nu när sommaren är på väg passar det perfekt med den guldiga sidan inför strandfotografering. Känslan av sol, värme samt bad speglas då i porträttet.

Av: Therese Tjernström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *