Fakta & artiklar om reflexskärmar

Reflexskärmen lättar upp skuggor

 

 

reflexskärm
Reflexskärm

Reflexskärm används för att lätta upp skuggor vid porträtt fotografering genom att reflektera det befinliga ljuset, både inne och utomhus . Du fångar ljuset med skärmen och reflekterar det på modellen. Ibland kan det vara lite knepigt att vinkla skärmen så man hittar ljuset, men du ser garanterat när ljuset är rätt.

Reflexskärmen ger en vacker glans i ögonen, lättar upp skuggor och kontraster i ansiktet. Dina porträttbilder kommer att nå nya höjder och efter att prövat använda en kommer du inte klara dig utan. Väldigt bra redskap som gör oerhört stor skillnad och som inte kostar en förmögenhet att köpa.

Bilderna är tagna ca. kl: 15.30, en molning dag i mars.

Utan Reflexskärm
Utan Reflexskärm

Reflexskärmens sidor ger olika effkter, den silvriga och guldiga reflekterar mest ljus. Den silvriga sidan ger en mer kall ton och bländar lätt modellen medan den guldiga är mer behaglig och den ger ett varmare ljus. Den vita sidan kan man använda i starkt solljus för att lätta upp skuggorna men inte blända modellen. Den transparenta sidan används för ”sila” ljuset genom att hålla den framför modellen och låta ljuset skina igenom. Den svarta sidan absoberar ljus och förstärker skuggor.

 

Reflexskärm Guld - Silver
Reflexskärm Guld - Silver

 

 

Vit kontra svart Reflexskärm
Vit - Svart Reflexskärm

Silver:   Reflekterar mest ljus och ger en kall ton
Guld:     Ger en varmare ton
Vit:         Används i starkt solljus då den inte bländar modellen och ger en mjukare reflektion
Svart:     Absoberar ljus och förstärker skuggor
Transparent:  Kan användas som sil för ljuset, låta ljuset falla genom skärmen och sedan på modellen

Att investera i en reflexskärm är guld värt, porträtt bilderna blir mycket bättre och man slipper tidskrävande redigering. Det är något alla fotografer och intresserade borde ha i kameraväskan. Det är en billig investering som gör oerhört stor skillnad.Tvspelsweb.se har ett stort utbud av reflexskärmar i varierande storlek och till bra priser.

Jag använder en 5i1, 56 cm reflexskärm från kamda.se , både när jag fotar utomhus men även i studio. Det kan vara lite knepigt att hålla reflexskärmen själv och fota samtidigt, men med lite övning går det. Annars är det superbra om någon annan kan hålla den eller använda dig av ett stativ med reflexskärmshållare, så att du kan koncentrera dig fullt på fotandet.


Reflexskärmens olika sidor & så viker du ihop din reflexskärmSå viker du ihop din reflexskärm:

Så viker du ihop din reflexskärm: Placera tummarna på olika sidor och vrid sedan händerna åt motsatta håll. Tänk att du ska vika en åtta, så ena haden går framåt och andra bakåt, så den viks på mitten. Forsätt att virda till reflexskärmen helt går in och ihop i sig själv. Sen är det bara att placera den i fodralet.

L Y C K A  T I L L !

Av: Jeanette.

2 comments

  1. Kan man fästa dessa på något sätt på sitt kamera stativ? Känns onödigt att köpa ett stativ till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *