Fakta & artiklar om reflexskärmar

Reflexskärmen för ett jämnare ljus

Att hitta rätt ljus är inte alltid det lättaste. När man fotar porträtt vill man ha ett jämnt och fint ljus samt en fin bakgrund, ibland fungerar det inte att få båda, men då kan man fuska lite. Med reflexskärm så blir ljuset jämnare. Man vinklar den mot modellens ”skuggsida”.

Jag trodde inte att reflexskärmar gjorde så stor skillnad som de gör, sen provade jag min kompis reflexskärm och när jag kom hem så beställde jag en egen och det ångrar jag verkligen inte.

Det finns olika färger på reflexskärmarna för att få olika ljus. Jag använder mig av mest guld eller ibland silver. Silver ger ett kallare ljus och fungerar jättebra i skugga, för liknande ljus men mjukare så finns även vitt. Guld ger varma toner.

Det är inte bara till porträtt på människor som reflexskärmen kan användas utan även när man fotograferar blommor. Med min reflexskärm (30cm/diameter) är det enkelt att fota små saker, den är inte svår att hålla i när man fotograferar ensam.

Min andra reflexskärm 60cm/diameter fungerar bättre till porträtt och fungerar att hålla själv men det är lite svårt. Och vill man fota helfigursbilder så är den lite för liten. Men jag gillar den trots allt. Det är roligt att kunna vinkla ljuset dit man vill på ett annat sätt.


Av: Annie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *