Fakta & artiklar om reflexskärmar

Malins Reflexskärm

I somras införskaffade jag mig två reflexskärmar, en silvrig & vit 80 cm och en guld & vit 80 cm.

För mig som fotograferar mycket människor är detta ett ovärderligt verktyg.

 

Det du gör med skärmen är att du reflekterar ljuset mot ditt motiv så att skuggor lättas upp och det får mer ljus. På ena sidan är det en silvrig sida och på den andra vit, likadant med den guldiga fast det är guld istället för silver på den ena sidan.

 

En stor fördel med att använda reflexskärm är att ögonen får mer liv tycker jag. Ju mer ljus ögon får på en bild, ju mer liv får bilden.
Här nedan ser ni att ögonen får så otroligt mycket mer ljus än vad den hade haft utan reflexskärm. Bilderna får mer liv. Man kan säga att glimten i ögat kommer fram av det.
¨
Dock får ni se till att er modell inte blir bländad av skärmen som jag lyckades på bilden nedan. Han kan knappt hålla ögonen uppe och så ska det inte vara.
Ni måste se till att samarbeta så både du och din modell kan jobba på och göra ert bästa. Den vita sidan kan i detta fall vara ett alternativ.

På den första bilden används den silverfärgade reflexskärmen och på den andra så används den guldfärgade. Otrolig skillnad eller hur?

Ni ska alltså välja reflexskärm efter vilken effekt ni vill att bilden ska ha.
Vill ni ha en klar ljus bild? Välj silverskärmen.
Vill ni ha en varm bild med en touch av guld i?Välj guldskärmen.

 

Det jag märkt av och tycker är att iallafall att silver ger mer ljus och guld mer värme.
En till fördel är ju att reflexskärmarna kan användes dygnet om. Som denna bild, klockan är väl runt 21 en vinterkväll, men med hjälp av en lyktstolpe som ljuskälla går det ändå.

Men vad används den vita skärmen till då?
Den används när den silvriga eller guldiga skärmen blir för ljusa för att användas. Den dämpar och sprider ut ljuset.

 

Jag själv brukar ofta ”täcka” solen med den, t.ex. om solen kommer rakt framifrån på personen så håller jag en skärm framför, då blir inte min modell bländad och min bild blir inte för ljus. Eller om ljuset är för starkt för att använda guld eller silversidan.
Här nedan ser ni ett bra exempel där jag hade behövt en reflexskärm, jag hade nämligen ingen när bilden togs och ni ser ju själva hur stark solen är på henne.
Som sagt nu i efterhand ser man så tydligt vilken användning jag hade haft för den. Min modell hade inte blivit bländad och hon hade inte sett ut som en sol hela hon.

För mig är reflexskärm sedan jag skaffade det en självklarhet. Den gör en så otrolig nytta. Det bästa av allt är att de inte behöver kosta mycket, jag köpte som sagt mina på kamda.se och det är nog där det är billigast att köpa dem vad jag vet. Mycket prisvärt verktyg!

 

Och de tar inte stor plats alls, mina är 80 cm utfällda men hopfällda är de inte mer än 25 cm och det gör det väldigt lätt att bära med sig. Det enda som jag tycker är jobbigt med dem är att hålla upp dem, du behöver gärna en assistent som kan hjälpa dig då det är svårt att koncentrera dig på att hålla reflexskärmen rätt och att fotografera samtidigt. Det är svårt att ens försöka hålla i skärmen själv samtidigt som du ska fotografera, det är inte alltid koncentrationen som gör det svårt utan att få ljuset att reflektera sig bra. Visst går det om du bara ska ta närbilder som dem vi tog på kvällen ovan, då kan man hjälpas åt att hålla den. Men helkroppsbilder och liknande gör det svårare.

 

I början kan det vara lite klurigt att hitta helt rätt ljus men man lär sig snart hur man ska hantera reflexskärmen. Övning ger färdighet. Dessa tips gäller ju inte bara om du ska fotografera människor, du kan ha minst lika mycket användning för en reflexskärm om du ska fotografera till exempel en blomma eller en godisbit också.

 

Flera artiklar artiklar av Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *