Fakta & artiklar om reflexskärmar

Carolina’s Reflexskärm

Problem med onödiga skuggor i ansiktet vid porträttfotografering?
Problem med att få ljuset att ligga rätt?

Då skulle nog en reflexskärm vara något för dig!
När jag började fota mer porträtt var det lätt hänt att modellen fick skuggor i ansiktet och som på bilden nedan så försvinner hälften utav ansiktet och blir mörkt.
Eftersom jag vill ha ett rättvist ljus och inte vill använda mig utav blixt så tyckte jag att en reflexskärm skulle passa och det var helt rätt eftersom med den kan man själv välja hur man vill lätta upp skuggorna.

Vid användning utav en reflexskärm så håller du den riktad mot dom skuggade partierna. När du har hittat rätt läge att hålla den i så märker du att ljuset utifrån studsar mot reflexskärmen och fångar därför upp ett ljus som gör att skuggorna försvinner.
Exempel ser du på bilden nedan!

Min reflexskärm består utav en silvrig sida, som ger ett starkt och kallt ljus.
Den är även väldigt bra att ha till hands när det är molnigt och grått väder ute.

På andra sidan av reflexskärmen så är den vit, vilket ger ett mer jämnt och mjukt ljus, den är väldigt bra att använda om det är stark sol ute, för då slipper även modellen bli bländad i ögonen.

Om man tycker att silver och vitt är för kalla toner och vill ha ett mer varmt och levande ljus i sina bilder så finns det även guldig sida som man kan beställa!

Reflexskärmar används inte bara vid portätt, utan är även effektiva att ha vid produktfotografering eller i studio.
Man skulle kunna tro att i en studio så fixar blixtarna allt, men även där så finns problemen med dessa typiska skuggor under hakan, under ögonen eller vid näsan, därför är det perfekt med en reflexskärm där man själv kan vinkla och bestämma hur ljuset ska slå, vilket ger så mycket bättre resultat!

Jag ser bara fördelar med en reflexskärm eftersom du slipper massa efterbehandling i Photoshop utav tråkiga skuggor och den är lätt att ta med oavsett vilken storlek på skärmen som du beställer eftersom du får med en liten väska att packa ned den i som tvspelsweb.com skickar med vid din beställning!

Av: Carolina Lundström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *