En reflexskärm är något som den professionella fotografen inte kan vara utan, den gör enormt stor skillnad när det kommer till färger och ljus att det nästan är förknippat med panik- och ångestkänslor att glömma sin reflexskärm hemma när man ska ha en fotografering. Lägg dessutom till att det är en mycket billig förbättringsåtgärd för ditt fotograferande, gör reflexskärmen till en investering som kan vara värd att göra även tidigt i din utveckling.
En reflexskärm används för att reflektera ljuset, vare sig det är från studiobelysning eller från naturligt ljus, för att undvika osmickrande skuggor på modellen eller objektet.
Reflexskärmar kommer i massor av olika storlekar, alla bra till olika saker. Regeln är att ju mer ljus du vill reflektera, desto större skärm är lämplig.
En liten rund skärm på 30cm är perfekt när du vill fotografera närbilder, den är lätt och smidig att arbeta med och går att hålla med ena handen. En 80cm-skärm är bra när du vill fokusera på modellens ansikte eller överkropp. En oval reflexskärm 150cm är lämplig när du behöver ha möjligheten att fotografera hela modellen eller ett större objekt.
Det är lätt att tänka ”ju större desto bättre” men sanningen är att en jättestor reflexskärm bara kommer vara otymplig om du inte har en assistent som kan hjälpa dig hålla den, alternativt kan luta den mot något. En mindre reflexskärm går att hålla med ena handen vilket gör den enklare att hantera. Ett tips är därför att införskaffa flera skärmar, åtminstone en för porträtt och en för helkroppsbilder.
Reflexskärmar kan dessutom ha olika färger, som ger olika ljus.
I exemplet nedan visas de olika sidornas effekt på objektet.
Utan reflexskärm får ankan fula skuggor på höger sida, då ljuset kommer in från fönstret till vänster.
De olika färgerna reflekterar ljuset från fönstret på olika sätt.
Guld – Ger en varm ton på objektet.
Silver – Reflekterar mest ljus, ger en kallare ton.
Vit – Reflekterar lite mindre ljus än silver och har en mer naturlig ton.
Svart – Reducerar reflekterande ljus.
Transparent – Används för att sila bort ljuset, fungerar ungefär som en softbox.
Förutom de ovan finns även weaving, en sicksack-blandning mellan guld och silver som kan användas till det mesta.
På vissa reflexskärmar finns även en blå och en grön sida, vilka används för att enkelt ta bort bakgrunden i efterhand, dvs används bakom objektet.
Många reflexskärmar har två färger, en på vardera sidan, men det finns också de som är 5 i 1 eller 7 i 1, med vändbara sidor.
Dessa är enkla att använda och praktiska när du inte vet vilken färg du kommer behöva. Den reflexskärm jag har använt, 5 i 1 110cm, fungerar i de flesta lägen. Som de flesta reflexskärmar viker man den i en åtta och sedan till en cirkel för att enkelt kunna förvara den i den medföljande väskan, vilket är enormt platsbesparande. Det finns en dragkedja som löper runt hela sidan, vilket gör det enkelt och smidigt att byta färg på skärmen.
Mitt råd till alla spirande fotografer är att köpa sig en reflexskärm. Innan du börjar titta på bättre objektiv och nya kamerahus, köp en reflexskärm och se om skillnaden i färg och skärpa du kommer få med hjälp av detta räcker för att ta ditt fotograferande till nästa nivå. Fotograferar du med en begränsad budget är en reflexskärm det allra första du ska fundera på att införskaffa.
Av: Sofia Dahlberg