Fakta & artiklar om reflexskärmar

Matilda’s Reflexskärm 5i1

En reflexskärm är perfekt för dig som fotar porträtt, men passar perfekt även vid produktfotografering och liknande. Har du ofta haft problem med skuggor som uppstår vid starkt solljus, eller anser du att ögonen på modellen blir på tok för mörka? Då är det på tiden att du testar en reflexskärm. Det finns i flera olika storlekar och modeller, allt från 56 cm i diameter till uppåt 2 meter och i modellerna rund, trekantig och oval.

Bra och prisvärda reflexskärmar hittar du på kamda.se, där jag har köpt min reflexskärm 5-i-1 (80 cm).

 

Tänkte visa skillnaden mellan de olika sidorna på reflexskärmen. Exempelfotona är fotograferade med samma inställningar (Slutartid 1/500, f/3.2) och ljus (skymningsljus) och skärmen har varit vinklad på samma sätt på alla sidor utom den transparenta. Fotade i medljus.

 

Vit: Bländar inte modellen och passar bra då det är väldigt starkt ljus.

Silver: Bländar modellen mer än den vita sidan. Bra för att lätta upp de skarpa skuggorna.

Guld: Lättar upp skuggorna lika bra som den silvriga sidan, men ger istället en betydligt varmare, mer gyllene färg.

Transparent: Här höll vi upp skärmen framför modellen, så att ljuset gick genom skärmen. Ger ett väldigt behagligt ljus som är väl fördelat över hela ansiktet. Tar även bort den varma ton som solen ger.

Svart: Jag anser att denna sida ger mörkare skuggor. Perfekt de stunder man vill förstärka skuggorna.

Matildas Reflexskärm 5i1

Bild över Reflexskärm, Solen och Kameran

På detta sätt studsade ljuset i modellens ansikte med hjälp av reflexskärmen. I medljus.

Reflexskärmen går fint att använda i motljus också, för att lätta upp skuggor och ge ett finare ljus i både ansikte och ögon. I detta exempel har vi använt den vita sidan, eftersom att den silvriga sidan reflekterade för mycket ljus vilket i sin tur gav nya skuggor. Det handlar om att experimentera sig fram med ljuset och att testa vrida skärmen på flera olika sätt för att upptäcka den bästa vinkeln. De olika sidorna passar olika bra vid olika ljus och situationer. Med en reflexskärm kan du på ett enkelt sätt göra något vackert av ett väldigt alldagligt och tråkigt ljus!

Inställningar – Slutartid: 1/500, F/ 3.2

Av: Matilda H


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *