Fakta & artiklar om reflexskärmar

Anna’s Reflexskärm

Hur en reflexskärm kan förbättra dina bilder

En reflexskärm är väldigt bra att ha om man fotograferar människor. Och särskilt om man fotograferar människor utomhus. Kanske vill man prova på modellfoto men känner att man inte har råd eller möjlighet att investera i en fotostudio och tillhörande belysning. Ett utmärkt (och i många fall bättre) alternativ är att fotografera modellen utomhus och utnyttja gratisljuset från solen. Dock kommer du upptäcka ganska snabbt att det inte räcker med bara kamera och dagsljus, utan du behöver en reflexskärm också.

Man kan tillverka sin egen reflexskärm med hjälp av en jättestor bit vit papp, eller annan papp som man klär med aluminiumfolie. Om man vill ha en reflexskärm till makrofotografering är det tillexempel alldeles perfekt att använda ett kreditkort klätt i aluminiumfolie. Men att hantera väldigt stora bitar papp är svårt på många sätt. Dels att transportera, men också att hantera, eftersom pappbiten måste vara mycket stor. Riktiga reflexskärmar finns nästan bara i fotohandlar, men på internet är de lätta att hitta. De man köper är dessutom ihopvikbara till en tredjedel av sin storlek, och oftast får man en väska att bära den i också. Min egen reflexskärm till exempel kommer från tvspelsweb.se.
De säljer bland annat en ”5-i-1”-reflexskärm som är en reflexskärm med 5 olika färger: silver, guld, vit och svart. De olika färgerna reflekterar olika varmt ljus och att ha alla färgerna gör det lätt att lära sig genom att experimentera själv med dem.

Det stora problemet med att använda en kamera utomhus är att ljuset inte är kontrollerbart. Solen skiner därifrån den är, och just det kan vi inte påverka så mycket.
Finns det ljus så finns det skugga. När man fotograferar människor utomhus så blir det skuggor på modellen, eftersom ljuset kommer ovanifrån bildas det gärna skuggor under ögon, näsa, mun och haka.
Genom att man som fotograf håller upp en reflexskärm när man ska ta bilden så reflekterar man upp solljuset underifrån så att skuggorna i modellens ansikte kan mjukas upp eller helt tas bort, ett typ av ”upplättningssljus”. Förutom att man blir av med fula skuggor så får modellen också vackert gnistrande ögon tack vare att där finns en ljuskälla framför henne.

Att fotografera människor i motljus är hopplöst, såvida man faktiskt inte är ute efter att fotografera en silhuettbild. Motljus betyder att det finns en ljuskälla, och den finns bakom modellen. Detta gäller för både inomhus- och utomhusfotograferingar. Inomhus handlar det om när man fotograferar någon vid ett fönster. Om man ställer in exponeringen på själva modellen blir bakgrunden helt utfrätt, och ställer man in den på bakgrunden (vilket normalt sker vid automatiska inställningar) så blir modellen helt skugglagd. För att ljusa upp modellen kan man använda en upplättningsblix eller ett annat upplättningsljus, med till exempel en reflexskärm. Se mitt exempel nedan. Bilderna är tagna inomhus med dagsljuset från fönstret bakom ”modellen” som enda ljuskälla. På högerbilden har dock en reflexskärm använts för att få en användbar bild.

Ju mer vidvinkel, ju mer ”utdragen” på bredden blir modellen. Därför är det mer smickrande för modellen vid modellfotografering ju högre brännvidder man använder. Gärna över 100mm. Problemet blir dock att fotografen själv inte kan hålla i reflexskärmen, eftersom han då befinner sig flera meter bort, och reflexskärmen bör vara så nära modellen det är möjligt utan att den syns på bild. Såvida man inte vill använda en ställning som håller reflexskärmen åt en (som dock gör modellen väldigt låst vid den exakta platsen där hon står) så är det alltså mycket användbart med en släkting/vän/assistent som kan hålla den.

Av: Anna Blomdahl

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *