Fakta & artiklar om reflexskärmar

Reflexskärm – ett måste för dig som fotar porträtt

Du undrar säkert varför du ser vissa fotografer hålla i en reflexskärm mot sin modell de fotar? Varför är den bra för? Jo det ska jag säga dig. Dom som gillar att fota porträtt har en reflexskärm, om du inte har en borde du skaffa dig en tycker jag. Det finns mycket prisvärda reflexskärmar i olika färger och storlekar hos www.kamda.se .

Varför är reflexskärm bra för dina bilder?

Reflexskärm har en spänd yta som reflekterar ljuset mot personens ansikte så att eventuella skuggor blir mindre synliga eller helt borttagna. Du förstärker alltså det ljuset som finns. Antingen dagsljuset eller ljuset från direkt solljus.  Samtidigt som ansiktet blir ljusare och mer belyst så får ögonen mer glans och det syns mer i bilden. Det är oerhört viktigt eftersom ögonen hos en person spelar en stor roll i en porträttbild.

Reflexskärmens olika färger.

Det finns flera färger till din reflexskärm. Guld, silver, vit, svart och transparent.

Den guldiga och den silvriga sidan reflekterar ljuset fullt ut. Ända skillnaden är när du använder den guldiga sidan så blir ljuset mer varmare. Silvriga sidan ger ett mer kallare ljus. Den vita reflexskärmen funkar bra i direkt solljus då den inte bländar modellen så mycket. Det blir alltså enklare för modellen att posa. Svarta sidan är jag inte så säker på vad den gör men jag tror den ger mer skuggor.  När du använder den transparenta (genomskinliga) sidan så låter du det direkta solljuset gå igenom. Du håller alltså reflexskärmen mot solen så ljuset inte kommer direkt på modellen utan det liksom strilar igenom.

Med Utan Reflexskärm
Med Utan Reflexskärm

Den här bilden är fotad i RAW och helt oredigerad. Vi har tagit del utav dagsljuset från ett fönster inomhus. Du ser skuggorna på den vänstra bilden och på den högra bilden hur skuggorna är minimerade. Ögonen får också bättre skärpa och mer glans.

Bild på Reflexskärm
Bild på Reflexskärm
Framför reflexskärmen
Framför reflexskärmen

Alltså reflexskärm ger mer ljus till ansiktet. Den gör ögonen skarpare och glansigare. Det krävs inte lika mycket redigering för en porträttbild för att du redan har fått det här fina ljuset i ansiktet redan i kameran.

Av: Emma F.

Fler artiklar av Emma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *