Fakta & artiklar om reflexskärmar

Den mångsidiga reflexskärmen

Rubriken är i dubbel bemärkelse. Dels har reflexskärmen rent teoretiskt flera sidor, minst två men i vissa fall 5 eller 7. Men den är också väldigt mångsidig om man tittar till användningsområden. I den här artikeln beskrivs olika sätt att använda reflexskärmen för att få olika ljuseffekter i din bild och hur de olika sidorna påverkar ljuset.

I artikeln används bara porträttbilder som exempel men allt som beskrivs går lika bra att göra om du fotograferar till exempel djur eller blommor.

Reflexskärmen som upplättning
Du kan använda reflexskärmen till att lätta upp eventuella skuggor i ansiktet. Det är det vanligaste användningsområdet. Om du fotograferar i motljus så lättar du upp din modell genom att studsa tillbaka lite av solljuset på den du fotograferar. Då använder du med fördel den vita sidan på reflexskärmen eftersom det ger lite svagare ljus. Du kommer att se skillnad också i ögonen, använder du en reflexskärm får du automatiskt en vit prick i ögat hos modellen vilket ger mer liv i bilden.


Utan reflexskärm 

Med reflexskärm (vit sida)

 

Du kan också lätta upp skuggor om du fotograferar på ett mörkt ställe, eller under en mulen dag. Under gråmulna dagar kommer ljuset uppifrån och då bildas skuggor under ögon, näsa och underläpp. Då kan du studsa tillbaka lite av ljuset som kommer uppifrån, på din modell. Här används med fördel den silvriga sidan som ger ett kraftigare ljus än den vita. Även här kommer du att se skillnad i ögonen, som får en vit prick av reflexskärmen och på så sätt ser ögonen mer levande ut.


Utan reflexskärm                  

Med reflexskärm (silver)

 

Reflexskärmen som spotlight
Reflexskärmen kan även användas som spotlight om du vill lysa upp bakgrunden istället för att lysa upp ditt motiv. Så studsar du ljuset mot reflexskärmen och styr den mot bakgrunden vilket ger en riktigt häftig effekt. Tänk på att ställa modellen framför eller i linje med reflexskärmen, annars kommer du blända modellen med din spotlight.


Utan spotlight                       

Med spotlight (silver)

 

Reflexskärmen som bakgrund
Reflexskärmens olika sidor kan med fördel användas som bakgrund. Framförallt kanske om du inte valt fotomiljön själv och kommer till en plats där bakgrunden upplevs rörig och inte så tilltalande. Då kan du använda någon av reflexskärmens olika sidor som bakgrund, förutsatt att den är tillräckligt stor. På exempelbilden används den svarta sidan på en 5-i-1 reflexskärm 110 cm. Men det finns större skärmar också som kan användas vid halvkroppsbilder och som har andra färger, t ex 7-i-1 150x100cm (oval form). Förutom silver, guld, vit, transparent och svart, har den även blå och grön sida, samt weaving som är en blandning mellan guld och silver.


Reflexskärmens svarta sida som bakgrund

 

Reflexskärmen som skugga
Vid starkt solljus används reflexskärmen med fördel som skugga, för att eliminera det starka ljuset och istället skapa ett mjukt och behagligt ljus. Då används med fördel den transparenta sidan som släpper igenom lite solljus men dämpar de allra starkaste strålarna.


Utan skugga    


Med skugga (transparent sida)

Förutom att skugga med den transparenta sidan kan man komplettera med en vit reflexskärm under modellen för att studsa tillbaka lite ljus, lätta upp skuggor och få det där fina blänket i ögonen. I exemplet här har jag alltså använt reflexskärmen både som upplättning och som skugga (om du har fler).


En transparent sida skuggar solen ovanifrån och en annan reflexskärm med vit sida lättar upp underifrån.

 

Styr styrkan på reflexskärmen
Som redan nämnt ger den vita sidan svagare ljus än den silvriga sidan. Men du kan också styra styrkan på reflexskärmen med avståndet, oavsett vilken sida du använder. Står du nära din modell med skärmen kommer det att bli stark effekt, står du längre ifrån blir effekten svagare.


Reflexskärm nära (silver)      

Reflexskärm längre bort ifrån (silver)

Kort beskrivning av de olika sidorna

Vit – Ger ett ofärgat, lite svagare ljus. Passar bäst i stark sol.

Silver – Ger ett ofärgat, lite starkare ljus. Passar bäst i skugga.

Guld – Ger ett gulfärgat, lite varmare ljus. Passar bäst för varmare toner i bilden, eller som bakgrund (se exempel nedan).

Weaving – En blandning mellan guld och silver om man vill ha lite varmare toner utan att få det gult. Används också med fördel som bakgrund.

Svart – Kan dämpa starkare ljus eller användas som bakgrund.

Transparent – Kan dämpa starkare ljus.

Blå – Används med fördel som bakgrund.

Grön – Används med fördel som bakgrund.


Guldsidan på reflexskärmen ger varmare ljus i bilden.

Artikel av Fotograf Matilda Wik, Norrköping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *